Wednesday, 6 February 2019

Ada Apa Dengan AcehHi.


Mungkin yang dah follow Instagram aku (nhhssn_) selama ni tahu lah yang September tahun lepas aku ke Aceh, Indonesia, dan tinggal di sana selama hampir 4 bulan. Sebab aku rasa Aceh ni best sooooo why not aku share pengalaman sepanjang kat sana dengan korang lagipun benda baik perlu dikongsi bersama gitew.


Aku rasa berbanding tempat-tempat lain di Indonesia, Aceh ni masih kurang didedahkan dalam kalangan masyarakat negara kita ni. Maksudnya bukanlah orang kita ni tak tahu langsung pasal Aceh, tapi masih ramai yang tak tahu apa yang menarik kat sana. Sebenarnya sama macam tempat lain, kat sana jugak banyak tempat yang best.
Antara tempat fav aku, Masjid Raya Baiturrahman. Masjid Raya ni berada di tengah Banda Aceh. Serious masjid ni cantik sangat, tambah cantik bila payung besar terbukak. Kalau tak silap payung akan dibuka setiap hari Jumaat. Bila pergi sana rasa tenang je. Kira masjid ni tempat wajib pergi kalau ke sana. Sebaiknya pergi hari bekerja sebab hujung minggu biasanya orang ramai.
Di luar masjid tu banyak jual keychain, ole-ole Aceh tapi yang penting nya kena pandai tawar menawar lah. Jangan terkejut jugak kalau kat luar tu tetiba tengok penuh dijual belon Upin & Ipin. Pengaruh Upin Ipin sangat lah besar okay kat sana. Dari yang tua hingga lah budak-budak kecil boleh dikatakan semua kenal dan suka Upin Ipin ni. Pergi lah memana sebut je dari Malaysia, semua terus cakap "kakak Upin Ipin". Sangat lah kagum, rasanya Upin Ipin ni lebih terkenal dan lebih dihargai di sana berbanding di sini.
Lepas tu, kalau rasa nak shopping pun jangan risau. Pasar Aceh dekat-dekat tu je. Ada kawasan pasar yang terbukak dan ada dalam bangunan ala-ala mall gitu. Harga dua area ni lebih kurang je tapi yang penting skill tawar menawar tu kena ada haha. Biasa lah, tempat orang dan ada setengah dari penjual tu bila tengok kita orang luar, memang harga kemain mahal dia bagi.


Nak dapat murah, guna lah Bahasa Indonesia walaupun tak pandai dan kelaut yang penting usaha tu ada. Skill memujuk tu pun perlu ada jugak. Kalau pandai tawar, murah sangat dapat. Baju, beg cantik-cantik tapi dengan harga murah. Nangis weh.


Oh ya boleh follow @nhhssn_ kalau nak tengok lebih lagi gambar-gambar kat sana. Aku ada letak dekat highlight instagram aku.
Disebabkan cerita kat sana banyak, so sambung nanti, okay?Thank you for reading.

Bye.


2 comments :