Tuesday, 15 August 2017

A LITTLE BIT ABOUT EXFOLIATE


Hi!


Pernah dengar tak pasal exfoliate?


Rasa nya istilah exfoliate ni tak asing lagi dalam kalangan kita semua. Dah banyak orang post tentang ni. Boleh rujuk gambar kat bawah, benda ni simple je sebenarnya. Gigih okay edit nak bagi korang faham.






Okay untuk normal & combination skin, korang kena buat 3 kali seminggu manakala untuk sensitive skin korang buat sekali seminggu je.
Aku letak siap-siap hari apa nak exfoliate kat gambar sebab senang nanti boleh buat rujukan. Lagipun aku ni jenis selalu lupa bila nak buat, main redah ikut mood je T___T.



Exfoliate ni tak boleh buat selalu, maksudnya jangan pulak kau buat hari-hari tiap kali mandi pulak tu. Makin rosak kulit tu nanti :'(
Bila baca post lama pastu baru aku sedar dulu aku scrub muka ni tiap-tiap kali cuci muka perghh terus rasa nak nangis. Nasib baik tak sempat rosak muka.






Aku guna ST. Ives Green Tea Scrub je dari dulu lagi. Best sangat; bila guna rasa licin je muka. Yang Green Tea ni biji-biji dia tak sekasar yang apricot tu.
Boleh beli dekat Guardian atau Watsons


Dulu aku pernah post pasal ni, boleh baca sini, okay?


Exfoliate ni ada dua jenis, physical dan chemical. Yang scrub Green Tea ni masuk dalam kategori physical.
Penting okay exfoliate ni untuk buat kulit korang sihat dan cantik berseri gitew.



Setakat ni je untuk kali ni. Harap-harap post ni membantu korang. Thank you for reading.


Bye.


7 comments :

  1. bagus setiap letak hari nak rujuk, anis pun kdg2 lupa dan suka scrub bila ingat je =='

    ReplyDelete
  2. Scya baru nak tukar pakai yang ni sebab ramai recommend. Setakat ni pakai barang dapur mak je macam gula+olive oil :p

    ReplyDelete
  3. Ive been using that green tea scrub and sometimes the apricot one! Seriously bestttt.

    ReplyDelete
  4. Kulit muka akak pun pernah rosak sebab scrub muka hari hari. Noob gila dulu

    ReplyDelete
  5. samalah, kalau muka jenis kering memang perlu pakai exofoliate product. tq for sharing!

    ReplyDelete