Thursday, 19 November 2015

Nina dan English



Assalamualaikum :)


Bila orang tanya course apa dan aku jawab English Communication.


1.        " Hek eleh senang je English ni, budak kecik pun pandai la. Kau tak rasa buang masa ke ambik course ni  ? "



-Duhh dalam banyak banyak soalan yang ni la bagi aku paling keji, paling menyirap, paling mintak kaki --'.
Alhamdulillah la sepanjang aku dok belajar 3 sem ni takde pulak rasa buang masa; banyak je dapat ilmu. Bagi aku ilmu ni luas, selagi boleh belajar kita belajar tak kisah la kalau benda tu budak kecik pun pandai. Paham ?



Kau ingat senang ke course ni ?? TAK. Aku selalu je buat assignment sambil air mata dok meleleh luls. Tapi belajar memana pun semua susah kan *memang pembohong besar kalau cakap belajar ni mudah, yang penting niat tu kena betul, pastu hati pun kena ikhlas, tak ikhlas gak kau buat buat ikhlas pun jadi lah :p







2.               " Perghh mesti english kau ni power gila kan ? " *sambil senyum sinis


         " Try speaking sikit aku nak dengar. Mana la tau kot kot ada slang British " *sambil senyum sinis lagi

    " Nanti kalau jumpa kau tak boleh nak cakap melayu la kan, mesti kena cakap omputih " *sambil senyum sinis lagi dan lagi 



- Spesis macam ni pun boleh tahan gak dia punya menyampah tu. Niat dia tu lebih kurang sambil menyelam sambil minum air; sambil menganjing sambil cari pasal luls.



Stress tak payah nak cakap la, jumpa je asyik kena perli duhh. Jalan terbaik, tak payah nak bazir air liur layan mereka ni .Yang penting kita bahagia dengan hidup kita gittew.




3.       " Kau ni  mesti sosial teruk kan sebab tengok course kau pun dah tahu. "



- Hahaha gelak kejap bila baca, nak marah pun tak sampai hati. Asal hareyy sangat ni dik oii luls. Serious, ramai je pikir budak course english ni sosial, asal course ni mesti tak jaga bab bab agama.
Tak tau la kenapa pemikiran orang macam ni T___T.



Tolong la jangan nak senang senang judge orang kalau kau tak kenal dia bebetul duhh. Kesian course tu tak pasal pasal jadi mangsa. In Shaa Allah kalau kau pandai jaga diri, agama; kau belajar course apa pun tak jadi masalah.



Thanks for reading :)


22 comments :

  1. okay saya dpt rasakan betapa sakit hatinya kalau dapat soalan camni T__T

    ReplyDelete
  2. ignore je dear ..let them judge.. yg penting kita tahu niat kita cari ilmu..semoga success insyaAllah :)

    ReplyDelete
  3. amik couse ape pun xkisah, asalkan niat tu betul.jalan lurus.mesti sampai.

    ReplyDelete
  4. hahaaa orang meleis biasalah. takleh tengok orang dia sendiri spiking. bukan kaco hidup dia pon :D

    ReplyDelete
  5. typical Malays. Memang camtu. Hahaha. Macam Fatin lak, belajar course Customer Service Management. Orang tahu course camni selalu yang kerja kat front desk tu je, padahal kerja dia lagi meluas. Just ignore those people. Maybe diorang dengki agaknya kan, or maybe their life is not awesome as yours, sebab tu suka jaga tepi kain orang :)

    Do what makes you happy :*

    ReplyDelete
  6. jangan layan orang narrow minded camtu. asal niat kita nak belajar kerana ALLAH, semoga dipermudahkan ye. memang geram dgn org cam2 kan. sabar je la ye nina :)

    ReplyDelete
  7. kita tak boleh puaskan hati semua orang..so tak yah layan spesis mulut puaka tu..HAHAHA..chill okey..be proud to be yourself..

    ReplyDelete
  8. cehh nk minta penampar sebenarnya diorang ni hahaha btw course English ni mcm mane erh? mcm muet ke?

    ReplyDelete
  9. Nina ambil English Communication sekarang? Seronoknyaaaaaa!

    Pedulikan apa yang orang lain kata. Janji kita tahu usaha kita Nina. Akak ni ambil Tourism Management pun orang cakap banyak juga,

    ReplyDelete
  10. Wahhh encom????
    huhuhu bestnyaa qila tukar sbb tak larat dgn mulut orang omg see i gave up hahaha teruk kan qila uhuhu.
    but seriously!!!
    i love all ma friends yg dlm encom sbb semua baik baik je. persetankan yg memekak tu huhuhuhu <3
    be strong ok nina!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  11. Just ignore those people. They will not stop talking

    ReplyDelete
  12. wah , soronok amik course tu . haha , tapi english tak merelakan . lol . goodluck tempuhi kata orang :)

    ReplyDelete
  13. Saya pulak kalau jumpa kawan2 yg ambik kos English ni memang rasa WOW sikit. Kagum. :)
    Dan, kos saya pun org selalu pandang remeh jugak. Kos komputer. Huhu. Sabor jerlaa.

    ReplyDelete
  14. oh my english.... apa orang nak cakap, cakap la.....

    ReplyDelete
  15. kadang tu orang tgk pada dasar dia je...yang lain tak nak ambik tau...tu yg jd bebal statement masing-masing :D

    ReplyDelete
  16. Just enjoy your study times .

    ReplyDelete
  17. Can totally relate. Sbb budak english gak. Selalu dah dengar heheh. Pedulik kan ajee ;)

    ReplyDelete
  18. English communication...sounds interesting to me. Those people who make sarcastic comments to you are just people with a narrow minded mind. They just assume things and just focus on the negative things to say. They seem to forget that you are now in a higher level of education...and you learn deeper about whatever subject or course you take. Sure, english seemed easy on school level but you can't just compare to it to college/university level. The course is in a college/university level for a reason. The fact that they said that people in this course are very social...well they just don't know how to differentiate between interacting with the english language and the western culture. Just Ignore what they said to you. If this is the course you like doing then be proud of it. Keep doing what you like because you are the one who sees the wide range area of the course you take...not them. They don't even know a thing about it so don't let their judgement effect you. Keep your head held high and be proud of what you doing regardless on what other people said.

    ReplyDelete
  19. seriously? ya Allah terkejut baca. i mean, tak sangka sampai mcm tu sekali. but dont worry, yang penting niat kita. but english communication sounds cool to me!! bestnya!

    ReplyDelete
  20. pekakkan telinga je bila dengar benda negatif orang mengata. yang penting kita tahu apa yang mereka tak tahu ok?

    ReplyDelete
  21. Haha..typical soalan dr org sekeliling kan, kalau ckp amek english msti ckp uisdh terror english lah ni..pdhal nak bckp pun kita dok teketaq

    ReplyDelete
  22. amboi that people ! cakap ikot suka hati je, fikir perasaan org sikit . bg kaki sekali baru taw . tak gitu nina . hehe . lantak laa apa dia nak kataa . biarkan je dia nina . dpt di akak org jenis tu , smackdown habis2 san . hhaha

    ReplyDelete