Thursday, 24 December 2015

Questions from F & F


Assalamualaikum :)

& salam petang Khamis gais :)

Kali ni nak jawab soalan soalan dari Farzana & Fadh. Thanks sebab sudi tag blog yang tak seberapa ni.



1. " Anda suka blogging tak ? Kenapa ? "

- Gilaaaaaa tak suka kekeke. of course la suka sebab dapat jumpa/kenal ramai blogger hebat hebat pastu dapat kongsi cerita dengan orang lain walaupun mostly cerita nina merepek je lebih T___T.
Lagi pun nina memang suka menulis ( dalam entry ni ada cerita ), so blogging ni lebih kurang lepas gian nak menulis la :p




2. " Pendapat tentang orang yang mintak follow back, tapi dia tak follow pun blog awak ? "

- Tak kisah. kot. Ntah HAHAHAHA. nina mengaku kalau dulu awal awal blogging memang gilakan followers. Niat memang salah dari awal aipp aipp.. Tapi sekarang dah tak peduli dah benda gini. " Kiranya kalau kau nak, kau follow ; kalau tanak follow takpe. Tak nak paksa paksa, kang tak ikhlas pulak giteww ".




3. " Hadiah yang di idamkan ? "

- Calon suami maybe ? Kahkahkah okay melawak. Buat masa ni takde kot. nina perasan gak bila kita makin tua ni, ( makin tua okay HAHAHAHA ) macam tak nak pape sangat pun ; yang penting orang sekeliling nina happy. tapi kalau ada yang ada nak bagi maybe books la kot. bcs nina hantu buku luls.




4. " Pandangan tentang blog Farzana "






- Simple. tapi still kemas. Tak semak sebab takdak widget widget sangat. so, basically semua okay je bagi nina :)




5. " Website yang jual beauty product ? "

- Hermo. bcs Hermo memang terbaik bagi nina la, kalau orang lain tak tau la hehehe. boleh baca lebih lagi dekat sini, okay ?




6. " Haiwan yang ditakuti ? "

- Monyet. Seriously, dulu tak pernah pikir pun akan takut dengan monyet ni. alahhh monyet je pun, takdak hal la, hmmm kemain. Sekali kena kejar, gelabah tak ingat dunia gak hahaha. tapi takut takut pun bagi nina monyet ni comel tau ( idk why maybe senyuman dia tu kot menggoda kekeke ).




awwww, tergoda iolss :p



7. " Suka bergambar tak ? "

- Tak suka. bcs nina selalu nampak pelik dalam gambar hahaha. tapi bila dah datang mood bergambar 10 keping gambar pun tak cukup luls.




8. " Describe diri korang. "

- Simple, yang pasti tak hipster langsung. Kalau boleh pegi mall pun pakai selipar jepun kekeke. Tak suka tempat bising/ramai orang sebab nanti mudah rimas. Paling penting awkward hahaha, tapi bila dah selesa dengan seseorang memang boleh bercakap tanpa berhenti henti.




9. " Sejarah wujudnya blog "

- Blog ni dibuat masa sekolah dulu. Time tu tak pikir panjang, nak glemer je haha. So, dalam kepala dok pikir kalau kau ada blog, kau famous la nanti. dasar hingusan betul. Maka terhasil la blog ni.




10. " Komen tentang blog Fadh. "






- Background biru lembut berombak rindu membuatkan sejuk mata memandang ecewahh. Pastu header simple tapi lawa. Blog pun kemas rapi je.



* sebenarnya ni aku gabungkan soalan dari Farzana dengan Fadh. sorry korang bcs tak dapat nak jawab semua :'(

btw jemput join segmen review aku ni tau.

Bye :)

Wednesday, 23 December 2015

Segmen Review by Nina



Assalamualaikum :)


Kali ni nak buat segmen review blog; nak buat yang gempak gempak takut tak sempat nak pos kan hadiah sebab sem baru dah tak lama.


Segmen ni memang random sebab nina ni memang sejenis makhluk yang sesuka hati dia je HAHAHA.






Okay, segmen ni simple je. Korang tak payah susah susah nak buat entry baru tentang segmen ni. Hanya perlu jawab dengan seikhlas mungkin di comment gittew.


Cara-cara :


1. Describe korang punya blog in 3 words.

2. Nyatakan sebab kenapa blog korang patut di review.




Segmen ini akan berakhir bila aku umumkan tutup yakni sesuka hati aku kekeke. Sebagai hadiah, blog pemenang akan di review dan dimasukkan dalam bloglist blog ni.


Agak-agak ada tak yang nak join ?


Bye :)

Tuesday, 15 December 2015

14 December


Assalamualaikum.

Salam pagi Selasa gais.

Sejak cuti lama ni hari pun dah tak berapa nak ingat hari apa, teruk betul nina sorang ni haishh.



Semalam result sem 3 lepas dah keluar sebab tu kemain letak tajuk 14 December tu senang nanti next sem nak tengok balik. Rasa muda belia seawal 15 tahun bila result keluar seiring sejalan dengan adik adik PT3 ni kahkah.



Tahniah yang bagi dapat result gempak tu. Bagi yang result biasa biasa tu jangan sedih, perjuangan korang masih panjang lagi. Spm nanti tebus balik, okay ? *Akak nina ni pun dulu result cukup cukup makan je dik hahaha.



Okay sambung balik cerita result aku. Sebenarnya tunggu dari hari sebelum nya lagi bila la result ni nak keluar kan. Nervous tu tak payah cerita la, nak berdiri pun tak berapa stabil dah sebab takut. Okay takpe, tengok gegar vaganza akhir dulu (*padahal tak pernah pernah tengok luls ) sebab tak nak bagi nervous sangat.



Tunggu punya tunggu tak keluar keluar maybe pagi esok la kot so, takpe la pegi tido dulu. Lepas semayang subuh esok tu terus check wehh gelojoh gila hahaha.
Jujur sem lepas ni aku memang tak confident langsung.  Sebab ada satu subjek ni aku memang susah nak mateyyyy pastu macam yang aku mention dalam entry ni, aku selalu buat assignment subject ni sambil menangis luls.








Doa memang tak berenti la. Memang dalam hati pikir " kalau dapat lulus subjek tu memang aku syukur dah, asal tak kena repeat je ". Kekonon pasrah gila dah la ni padahal memang nak nangis gila hahaha.



Bila check result terus focus dekat subjek tu, pastu tengok B fuhhh alhamdulillah. Pointer pun okay je, tapi drop sikit la sob sob. Terkilan sebab sikit lagi nak dapat dekan macam aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa sem ni tak dapat dekan why why why luls :'(


Takpe ni pun dah syukur sesangat, Next sem pulun kuat lagi, okay nina ?


Bye :)


Friday, 11 December 2015

Godaan Zalora & Hermo



Assalamualaikum.

Hai gais,

Dekat hujung tahun ni macam biasa la, bersepah sale seolah olah tiada lagi hari esok *tetiba puitis . Yang paling best dekat Zalora dengan Hermo pun tengah sale teruk wehhhh.






Sale dekat Zalora ni  bermula dari 9/12 hingga 12/12 je oii. Esok dah last, omo omo kalau tak sempat kan menyesal tak sudah.







Port kegemaran aku, yakni bahagian beg. Nina dengan beg ni memang berpisah tiada. Kawan kawan rapat aku memang tau la perangai gila beg aku ni.


Semalam dah janji dekat diri sendiri, tak nak beli pun. " Sekadar cuci mata apa salah nya ", bisik hati nina kepada diri nya. Tup tup terbeli gak beg satu dekat Zalora ni, syaiton betul la hahaha.






" Tak apa beli beg ni, ada guna jugak nanti boleh bawak pegi kelas ", kata nina sekadar menyedapkan diri sendiri yang telah kalah oleh godaan Zalora luls.


Tapi bagi aku berbaloi gak la beli beg seketul ni, dah la ada discount pastu kebetulan aku ada promo code less 15% jadi la makin murah beg ni giteww. Maka bolehlah akak nina ni tersenyum lebar balik kuikui.





Hermo ni pulak aku kenal masa #mycybersale hari tu. Satu benda yang aku perasan tentang hermo ni, diorang ni suka betul buat sale. Kekadang takdak musim apa pun tup tup tengok ada sale perghh.




Yang seronok nya shopping dekat hermo ni  bagi aku ; diorang ni buat kerja laju. Hari ni kau email dia, settle bayar, kau tunggu dalam beberapa hari kejap je sampai. Pastu diorang ni layan pelanggan baik je.





Hari tu aku beli Yadah Bubble Deep Cleanser ni dengan mask dia. Kalau tak silap aku harga aku beli benda alah ni masa tu murah sikit dari harga ni.


Tapi harga ni pun dah kira murah weh. Dari harga RM55 jadi RM35, mana lagi nak dapat gini kan. Dekat Hermo ni kau beli lebih dari 1 item, dapat free postage, pastu dapat lagi free item untuk pembelian pertama omo omooo.



Motif sebenar post kali ni sebenarnya nak hasut korang semua pergi serbu Zalora dengan Hermo ni. Tak aci la aku sorang je terjebak, kalau boleh nak semua tergoda kahkahkah. Rugi weh sale banyak gini kau buat tak tau je *hasut lagi luls.


Haa tunggu apa lagi ? Dah dah pergi serbu cepat.



* Mintak maaf bebanyak yang letak blog ni dekat bloglist korang sebab aku tukar url blog baru padahal baru je tukar kan ; url yang hari tu terlampau panjang, yang ni senang sikit nak ingat pendek je  >_<



Bye :)

Thursday, 19 November 2015

Nina dan English



Assalamualaikum :)


Bila orang tanya course apa dan aku jawab English Communication.


1.        " Hek eleh senang je English ni, budak kecik pun pandai la. Kau tak rasa buang masa ke ambik course ni  ? "



-Duhh dalam banyak banyak soalan yang ni la bagi aku paling keji, paling menyirap, paling mintak kaki --'.
Alhamdulillah la sepanjang aku dok belajar 3 sem ni takde pulak rasa buang masa; banyak je dapat ilmu. Bagi aku ilmu ni luas, selagi boleh belajar kita belajar tak kisah la kalau benda tu budak kecik pun pandai. Paham ?



Kau ingat senang ke course ni ?? TAK. Aku selalu je buat assignment sambil air mata dok meleleh luls. Tapi belajar memana pun semua susah kan *memang pembohong besar kalau cakap belajar ni mudah, yang penting niat tu kena betul, pastu hati pun kena ikhlas, tak ikhlas gak kau buat buat ikhlas pun jadi lah :p







2.               " Perghh mesti english kau ni power gila kan ? " *sambil senyum sinis


         " Try speaking sikit aku nak dengar. Mana la tau kot kot ada slang British " *sambil senyum sinis lagi

    " Nanti kalau jumpa kau tak boleh nak cakap melayu la kan, mesti kena cakap omputih " *sambil senyum sinis lagi dan lagi 



- Spesis macam ni pun boleh tahan gak dia punya menyampah tu. Niat dia tu lebih kurang sambil menyelam sambil minum air; sambil menganjing sambil cari pasal luls.



Stress tak payah nak cakap la, jumpa je asyik kena perli duhh. Jalan terbaik, tak payah nak bazir air liur layan mereka ni .Yang penting kita bahagia dengan hidup kita gittew.




3.       " Kau ni  mesti sosial teruk kan sebab tengok course kau pun dah tahu. "



- Hahaha gelak kejap bila baca, nak marah pun tak sampai hati. Asal hareyy sangat ni dik oii luls. Serious, ramai je pikir budak course english ni sosial, asal course ni mesti tak jaga bab bab agama.
Tak tau la kenapa pemikiran orang macam ni T___T.



Tolong la jangan nak senang senang judge orang kalau kau tak kenal dia bebetul duhh. Kesian course tu tak pasal pasal jadi mangsa. In Shaa Allah kalau kau pandai jaga diri, agama; kau belajar course apa pun tak jadi masalah.



Thanks for reading :)


Sunday, 15 November 2015

HITAM PUTIH


Assalamualaikum :)


Hai gais. Mohon jangan buat muka pelik sebab tak kenal ni blog yang mana satu luls. Dulu applemasin30.blogspot.com sekarang dah tukar jadi blackwhitewonderland.my. Kekonon nak konsep baru pastu acah acah omputih sikit. No more applemasin okay sekarang dah jadi WONDERLAND giteww dengan harapan semua yang singgah sini happy selalu.




Sebab tukar nama blog ? hmm banyak jugak tapi antara nya ialah sebab ramai sangat yang guna apple sebagai symbol blog memasing. Mulai hari ni dah tak nak jadi cik apple, jadi cik wonderland lah pulak hahaha *apa kau merepek ni Nina?? luls.




Dua ketul makluk penjaga wonderland :p



Konsep kali ni hitam putih sebab aku ni memang takleh lari dari dua warna ni. Kalau tak hitam, putih; tak putih hitam.
Header pulak aku pilih warna hitam. Dah lama nak buat header macam ni tapi tak pernah terbuat finally sekarang dah ada header style macam ni. Yeayyy. Anak ayam melompat sesat tu tak ada melambangkan apa maksud pun. Sebab aku rasa dia comellllllll hekhek.




Sekarang tengah mereput dok rumah sebab cuti sem pastu tak tau nak buat apa. So, mereput je la jawabnya nya T________T. Alhamdulillah final hari tu dapat jawab; harap harap result pun okay jugak.
Ingat nak buat review buku ke novel ke yelah dari dok buang masa je kan. hmm agak agak ada yang nak baca tak review aku yang merepek lebih tu ? hahaha.

Byeeeee :)

Wednesday, 28 October 2015

Wassup ?



Assalamualaikum and hai ppl :)


Tadi gatal tangan bukak blog sendiri padahal dah berbulan tak bukak ; pastu tengok tahun ni 3 kali baru update blog. hekhek dasar pemalas betul. So, dari dok sesaja buang masa update la kejap padahal tak tau nak cerita apa pun.




Hari tu  laptop rosak nak blogging apa pun tak dapat. Masa tu rasa menyesal sebab tak pernah nak hargai laptop tu selama ni. Baru sedar betapa pentingnya walaupun benda tu simple je. Sekarang dah beli laptop baru yeayyy dah senang nak buat keje. Pesanan untuk diri sendiri , tolong la hargai barang pastu jaga leklok :)




Pagi Jumaat ni final first paper hewhew. Tak nak mintak lebih tolong doa biar nina senang jawab pun dah cukup. Kejap je masa gerak tup tup dah nak masuk sem 4, pastu sem 5, pastu konvo. Erkk terus rasa nak pitam asal cepat sangat ni T_____T.




Tetiba tadi rasa bosan tengok header lama pastu edit edit sikit TADAAAA header baru dah siap haha. Entah pape tapi okay lah tu dari takde langsung, syukur alhamdulillah.
Nanti tinggalkan link korang dekat comment ke cbox ke suka hati la memana pun sebab senang nanti nak bw okay ?



Bye :)


Thursday, 11 June 2015

Nina dan Fixi


Assalamualaikum :)


Ingat tak sebelum ni aku pernah janji nak review fixi ? luls sampai sudah tak buat. Sebab hari ni datang mood rajin, aku nak cerita la pasal la fixi ni. Ni awal awal lagi aku nak gitau la fixi yang aku dok sebut sebut ni buku fixi ; bukan basikal fixie ye. Kang nanti ada yang komen pasal basikal fixie aku lempang jugak haha. Emosi sebab hari tu dok syok borak pasal buku fixi dengan kawan aku datang la seseorang mencelah. Tup tup dok cerita pasal basikal fixie. Hahaha tercekik hakak mendengar nya dik.


Suka dengan warna dia, colourful sangat.


Memula aku boleh terjebak dengan buku fixi ni bila tengok someone dok update pasal ni. Disebabkan aku ni memang jenis yang mudah terpengaruh, so memang dok berangan je la nak beli buku fixi ni. Gigih la pergi cari dekat semua kedai buku, yelah masa tu buku fixi ni tak famous sangat, memang susah nak jumpa. Nasib baik jumpa dekat satu kedai buku ni, terus borong bebanyak kahkah.



Antara buku yang terawal aku baca ; awan, ajaib, gantung, asrama. Perghh, bila dah baca tu terus jatuh cinta. Macam mana korang dok sengih sengih teringat kekasih pojaan hati, macam tu la jugak aku bila baca buku fixi ni kahkah. Aku suka fixi ni sebab jalan cerita dia tu yang lain dari yang lain. Takdak yang kena tangkap khalwat, lepas tu kena paksa kawin, takdak juga yang asyik dok gaduh, dok marah suami luls. Buku fixi ni bila baca je kau kena pikir jauh tau, sejauh yang mungkin giteww.


Pakar pun bestttt.


Kalau yang baru nak start baca memang aku akan cadangkan buku awan, ajaib, gantung, dengan asrama jugak la. Asrama bagi aku banyak kenangan, sebab teringat zaman zaman dok asrama sekolah dulu, hantu asrama lagi fuhh rindu hahaha. Awan dengan ajaib pun antara yang terbaik la bagi aku. Hari tu jumpa penulis dia, Syafiq Aizat, dekat pesta buku terus takleh bercakap.Aku punya teruja tu kemain sampai nak bergambar pun kawan yang cakapkan ; senyum takyah cerita la, dah macam orang angau kahkah.



Ikutkan hati memang cita cita aku nak jadi penulis. Bab bab menulis, merepek, bagai ni memang aku suka. Kemain selalu dok berangan nak keluarkan buku sendiri ; tajuk buku, cover buku semua dah siap pikir hahaha. Tapi tu la bila nak menulis kalau takdak masa asyik busy je T___T. Bakat pun tak seberapa , ke laut je lebih luls.



Thanks for reading :)
 

Tuesday, 9 June 2015

Tolong Jangan



Assalamualaikum and morning ppl 



Dekat entry sebelum ni first time aku guna panggilan “nina”, acah acah sopan giteww. Rasa nya tu first and last kot haha. Taktau kenapa tapi aku lebih selesa guna “aku” bila menulis ni. Rasa dekat je dengan korang haaa. Maaf jugak kalau ada yang tak selesa penggunaan aku ni terutama yang lebih berusia.



Kali ni aku habaq la apa yang tak patut ada dalam blog dan yang jangan buat ececeh maaflah aku bukan pakar pun dalam bab bab ni, tapi sekadar nak kongsi la sepanjang aku dok usha blog blog sebelum ni. 


1. Background blog yang meletop top top vas vas.


Tolonglah, tolong ye jangan letak background blog “over” sangat. Pernah dulu aku singgah satu blog ni. Perghh kemain background dia. Bergerak gerak ada kilat sabung menyabung lagi fuhh. Tak lengah masa aku terus blah kahkah walaupun cara penulisan dia tu tak teruk pun.


Bagi aku sederhana tu lebih baik, lagi pun dah kalau orang asyik terganggu dengan background blog kau macam mana la dia orang nak fokus baca apa yang kau dok tulis tu ? Haa, nak lagi senang ambik contoh background blog apple masin ni hahahahaha *mati la nyah kena pulau nanti.


Contoh background simple. Sumber
                         

2. Bahasa makhluk asing


Ni lagi satu masalah yang selalu jugak aku jumpa yakni penggunaan bahasa makhluk asing. Contoh : Kiteww kenn sukeww makan apple macinnn luls. Jadah nya dik, kau belajar dekat mana bahasa unik macam ni haa ? Geram tau kekadang bila benda yang dia dok cerita tu best and aku nak baca sampai sampai habis tapi sebab bahasa dia tu terpaksa lupakan niat nak baca. T_____T. Pls, guna lah bahasa yang elok elok sikit.


3. Music


Music nak letak takpe, tak salah pun tapi tolong la letak music yang ada pause. Kita kena paham, tak semua orang suka lagu yang kita suka tu. Lagi satu, tolonglah bertimbang rasa sebab biasa la kita kalau dah bw tak hingat dunia, penuh blog yang dibukak sekaligus. Contoh : kau bukak 10 blog terus, 10 blog tu semua ada lagu yang takdak butang pause T_T terus kejung situ pening dengar lagu dok bercampur dalam kepala. 


Contoh music yang ada butang pause. Sumber


4. Shoutbox yang suka main sorok sorok


Blog dah okay, semua cun tup tup nak tinggal jejak tak jumpa cbox. Intai punya intai, godek punya godek setengah jam lepas tu baru kau jumpa rupanya ada je dekat tepi luls. Tak cukup dengan tu bila kau cuba bukak, dia punya kelajuan nak terbukak tu laju sikit je dari kura kura. hewhew pitam hakak kalau gini.



Contoh cbox yang cun. Sumber


Bersambung ( harap maklum la ye tuan blog ni memang gaya macam ni, asyik asyik dok bersambung )



Thursday, 4 June 2015